Zavod za šport Kranj
Partizanska 37
Kranj
4000
Slovenija
info@zsport-kranj.si
Facebook Google+ Twitter Instagram Youtube
Slavko Zupanc / 22. 11. 2017

Kakšno smučarsko opremo potrebujejo najmlajši?

Trener odgovarja

Čeprav pogosto slišimo stavek »Saj, za letos bo še dobro« ali pa da »Je otrok še tako majhen, da lahko za začetek smuča tudi na sulicah« in podobno bomo morali počasi pri starših izkoreniniti to miselnost.

 

Tako oblika smuči (sulice ali carving), kot njihova dolžina močno vplivata na hitrost in uspešnost učenja ter kasneje končnega znanja smučanja. Otroka ne moremo učiti nastavka robnikov in še številnih drugih tehnik, če nima za to primerne opreme, če so smučke brez varoval, pa še predolge in pretežke, da bi jih lahko obvladal.

 

Tudi ostala oprema mora biti primerna, sodobna, udobna in varna. Dobro počutje otroka v opremi je prvo vodilo in predpogoj za uspešno prilagoditev na novo okolje in dejavnost. Zato je nakup celotne smučarske opreme lahko za starše kar velik finančni zalogaj. Prav zato se vse več staršev odloča za nakup opreme na raznih smučarskih sejmih, ki jih pri nas že pred začetkom sezone organizirajo različni smučarski klubi.

 

Smuči:

Velikost smuči naj bo usklajena z velikostjo otroka, približno 10 cm naj bi bile krajše od njegove telesne višine. Robniki morajo biti primerno nabrušeni, saj bodo s tem olajšali zavijanje in preprečevali oddrsavanje na trših podlagah.

 

Varnostne vezi:

Vezi morajo biti nastavljive tako po velikosti smučarskega čevlja kot po teži otroka oziroma po znanju smučanja. Imeti morajo varnostne zavore, ki v primeru padca in izgube smuči zaustavijo smučko in preprečijo, da bi se odpeljala po klančini v dolino.

 

Smučarki čevlji:

Smučarske čevlje navadno kupujemo popoldne, saj je takrat noga že rahlo otečena in imamo zato več sreče pri izbiri primerne velikosti. Bili naj bi rahlo večji od noge ter se morajo zapenjati z več zaponkami, da stopalo in gleženj dobro oprimejo. Po možnosti naj imajo izražen tudi rahel naklon ter naj bodo primerno topli. Predvsem pa naj ne bodo pretrdi, saj pretrdi čevlji pri učenju ne dovolijo, da se v zavoju težišče telesa nad smučmi prenese naprej na sredino smučke in pojavi se najslabša napaka v tehniki smučanja, t.j. sedeče smučanje, ki je vedno težava učiteljev smučanja pri spreminjanju tehnike smučanja pri otrocih v poznejših starostnih obdobjih.

 

Smučarske palice:

Palice naj bodo primerno visoke. To preverimo tako, da jih otrok že v trgovini obrne na glavo, prime  pod krpljico in če je kot v komolcu 90 stopinj, so palice ravno pravšnje. Za začetnike so sicer lahko tudi malo višje, ker mu bodo lahko služile za večjo oporo.

 

Smučarska obleka:

Naj bo dovolj velika, nepremočljiva, topla in zračna ter sestavljena iz dveh delov, kar omogoča hitrejše in lažje slačenje ob odhodu na stranišče. K smučarski obleki sodijo poleg bunde in hlač tudi smučarsko perilo ter nogavice.

 

Varnostna čelada:

Je del smučarske opreme, ki je za otroke do 12 leta tudi obvezen. Čelada mora biti a-testirana. Trdno naj se oprijema glave, ima naj ščitnik za obraz, seveda pa mora biti tudi obvezno zapeta, da služi svojemu namenu.

 

Smučarske očala:

Izdelana naj bodo iz upogljive plastike, opremljene z elastiko in dobrim zračenjem ter zaščito pred soncem.

 

Smučarske rokavice:

Bistvo je, da so rokavice nepremočljive in primerno tople. Za mlajše so še posebej primerne tiste na en prst, saj omogočajo hitrejše natikanje in so toplejše.

Nazaj na blog