Zavod za šport Kranj
Partizanska 37
Kranj
4000
Slovenija
info@zsport-kranj.si
Facebook Google+ Twitter Instagram Youtube
Slavko Zupanc / 22. 11. 2017

Katere so najprimernejše metode učenja pri začetnikih?

Trener odgovarja

V začetku se otrok veliko igra in vadi na snegu.

 

Prvo zlato pravilo: vse skupaj mora ostati igra. Zavedati se morate, da so prvi stiki s smučmi in snegom tisti, ki bodo odločili, ali bo otrok vzljubil smučanje ali ne, zato naj ima res zanimivo, kakovostno in predvsem strokovno vodeno vadbo, ki ga bo kar najhitreje pripeljala do prvih zavojev ter uživanja v zimskih radostih. Smučanje pa je čisti užitek le, če se na smučišču počutimo varnega in suverenega, strah nas le blokira.

 

Torej, vadbo je najbolje začeti z različnimi igrami in gibanjem na snegu, morda je pametno, da otrok med igro preizkusi tudi smučarske čevlje.

Začnemo s hojo in z drsenjem na smučeh, vlečenjem na smučeh, nadaljujemo s snemanjem in ponovnim natikanjem smuči, primerno je tudi lovljenje po eni in obeh smučeh, različne domišljijske igre, kjer oponašamo živali, domišljijske like, igre. Otroke naučimo padati in ponovno vstajati. Vse naloge lahko otrok opravlja najprej brez palic in še z njimi.

 

Po vseh teh vajah bo otrok brez večjih težav stabilno in uravnoteženo stal na obeh smučeh.

Počasi in po občutku – vse je odvisno od otroka samega – dodajamo vaje, ki otroku izboljšujejo ravnotežje, izmenično dvigovanje smuči, čim daljše vztrajanje na eni in drugi nogi, poskakovanje na smučeh, prehajanje iz visoke v nizko prežo.

 

Ko bo otrok usvojil stopničasto vzpenjanje 'štamfanje', ki na začetku niti ni tako preprosto, lahko poskusi tudi s pravilno in uravnoteženo držo v smuku naravnost.

Ker otrok še ne zna zavijati oz. se še ne zna ustavljati, moramo izbrati primeren teren z iztekom v ravnini.

In potem počasi začnemo izvajati vaje prenašanja teže z ene na drugo nogo. Eni otroci bodo zelo hitro napredovali, drugi bodo potrebovali dlje časa. Bodite potrpežljivi!

Nato nadaljujemo z nastavljanjem smuči na robnike ter nato s pravilnim gibanjem kolen naprej in navznoter ter z izmeničnim obremenjevanjem in razbremenjevanjem ene oz. druge smučke otroke postopoma pripeljemo do vodenja smuči v želeno smer.

 

Ko malček že samostojno spreminja smer na blagi naklonini ter se zna zaustaviti, ga naučimo še vožnje z vlečnico – morda ga najprej postavimo na tekoči trak, da dobi občutek premikanja navzgor, nato še na krogce.

Nazaj na blog