Zavod za šport Kranj
Partizanska 37
Kranj
4000
Slovenija
info@zsport-kranj.si
Facebook Google+ Twitter Instagram Youtube
01. Februar 2019

NAJBOLJŠI STARŠI SO TISTI, KI SE JIH NA TEKMI NE SLIŠI

Naslov je verjetno malo čuden ali celo provokativen, a še kako resničen. Naloga staršev je, da otroku omogočite opremo in prevoz na trening oz. tekmo, vse ostalo pa prepustite trenerju. Prav mi trenerji smo večinoma volonterji, ki svoje trenersko poslanstvo opravljamo z veseljem. Radi delamo z otroci in njihova rast in napredek sta za nas največje priznanje.

 

Veliko staršev na tekmah dobesedno kriči na igrišče. Ponavadi jim zmaga pomeni več kot otrokom. Da ne bo nesporazuma, otroci si želijo zmage in za njo dajo vse od sebe, a pri športu in končni rezultat je odvisen od mnogo dejavnikov. Pri celotnem razmišljanju pa moramo izhajati iz dejstva, da rezultat ni pomemben.

 

Predstavljajte si, da vaš otrok pri nogometu sprejme žogo. Napade ga nasprotnik, ki mu želi žogo odvzeti. To je čisto normalna in zelo pogosta nogometna situacija. Ni pa normalno, ko v tem trenutku otroku naložimo še dodatno breme, ki ga mora prenašati, ko zasliši z druge strani ograje razne nasvete in predloge.

Problem je predvsem v tem, da otrok pogosto sliši le glasno kričanje. Si predstavljate kako mu je lahko nelagodno v takšnih primerih. Namesto, da bi se osredotočil na igro, razmišlja ali mu je nerodno, ker eden od njegovih staršev visi na ograji in glasno daje nasvete, ki pogosto niti niso izvedljivi ali so celo v nasprotnju z navodili trenerja.


Ne samo, da jih starši dajejo svojim otrokom, tudi ostali igralci so pogosto deležni raznih nogometnih modrosti, ki jih morda niti ne razumejo. Namesto, da pustimo svojega otroka, da se kar najbolje znajde v nogometni situaciji 1:1, ga obremenjujemo in postavljamo v položaj, da mu je nerodno.

In zato tudi takšen naslov. Starši! Na tekmi lahko vzpodbujate otroka, vendar predvsem s ploskanjem in potem, ko se določena akcija že konča. Glavnino tekme pa je bolje, da se osredotočite na tiho podporo in ste ponosni na svojega otroka.

Pred tekmo ga ne sprašujte preveč. Zaželite mu srečo in to bo zadosti. Tako bo otrok že v osnovi na tekmo prišel brez dodatnih nepotrebnih bremen. In po tekmi? Povejte, da je pokazal veliko dobrih stvari. Pohvala bo dovolj. Analizo prepustite nam trenerjem, ki se zavedamo, da po tekmi stvari ni mogoče spremeniti. Spremembam in napredku služijo treningi.

Bistvo zgornjega zapisa je preprosto. Otrok se naj osredotoči le na tekmo. Vnašanje ostalih faktorjev v enačbo mu samo škoduje. Ko se tekma konča pa pri vožnji domov iščite kakšne druge tematike pogovorov. Vaš otrok je ravno odigral tekmo, naj bo za danes športa. dovolj.

 

 

 vir: NK Triglav

Nazaj na Novice


Programi za otroke na Gibi Gibu

VESELE URICE PLAVANJA