Zavod za šport Kranj
Partizanska 37
Kranj
4000
Slovenija
info@zsport-kranj.si
Facebook Google+ Twitter Instagram Youtube
07. Februar 2019

Mlade plavalke v boju za rekord presegle same sebe

Plavalke kranjskega Triglava so v nedeljo na slovenskem prvenstvu v Ljubljani dosegle nov slovenski rekord na 4 x 100 m mešano. Rekord je tudi zaradi novinarske napake ostal neopažen, delno pa gre za presenečenje, ki ga ni pričakoval nihče.

V zmago na državnem prvenstvu, še bolj pa v rekord, so verjele le tekmovalke same, ki so presenetile ne le tekmice, pač pa tudi trenerje. Obenem so dokazale, da je plavanje lahko tudi moštveni šport, kjer tekmovalci dihajo drug za drugega in v vodi dosežejo izide, ki jih pred tem še niso.

Štafeto je v hrbtni disciplini odprla Ana Škulj in z 1:02,66 izboljšala osebni rekord za dobro sekundo ter vzpodbudila ostale. Fenomenalno je nadaljevala Maja Lotrič, ki je na prvenstvo na 100 m delfin prišla z osebnim rekordom 1:04,24, v štafeti pa dosegla neverjetnih 1:02,60, čeprav je že pred tem nastopila tudi v posamičnem finalu te discipline in nakazala, da je lahko zelo hitra.

Stalnica v vrsti Triglava je Tina Čelik, ena najuspešnejših mladink v zgodovini kluba, edina, ki si je priplavala kolajno na mladinskih olimpijskih igrah. Slednja na 100 m prsno sicer ni plavala v času osebnega rekorda, saj je v preteklih letih formo načrtovala za evropska prvenstva v kratkih bazenih, z 1:08,15 pa je dosegla zelo dober čas za januarsko obdobje.

Zmaga v boju s favorizirano Olimpijo je bila v rokah Petje Hribar. Ta z osebnim rekordom 58,59 na 100 m prosto nikakor ne sodi v slovenski vrh. Mlada Gorenjka pa je dokazala, kaj lahko naredita želja in ekipa. S 57,62 je presegla sama sebe in uresničila sanje sebi in prijateljicam iz ekipe.

A to je bil le epilog zgodbe v bazenu v ljubljanskem Tivoliju in končni proizvod projekta četverice mladih kranjskih plavalk. Pobudnica napada na rekord je bila Ana Škulj. “Lani smo dosegle nov mladinski rekord. Preračunavale smo in videle, da bi vsaka od nas morala plavati le pol sekunde hitreje. To nas je poneslo,” je razložila Škuljeva.

“Z resnim preračunavanjem smo začele dan pred tekmo. Videle smo, da je možno, dogovorile smo se, da gremo maksimalno od starta, predvsem pa smo zaupale druga drugi in je šlo,” pa je dopolnila najizkušenejša v četverici Čelikova in priznala, da sta z Ano po rekordu potočili tudi nekaj solzic sreče.

Svoje je na ogenj prilil tudi trener Luka Berdajs. “Zmaga je naša. Gremo še na rekord, nas je vzpodbudil pred tekmo. Seveda nas je motiviral in nam dvignil ego, a kasneje je priznal, da sam ni verjel v to. Me pa smo bile povsem v zgodbi, še med odmorom med jutranjim in popoldanskim delom smo si pošiljale sporočila in se motivirale,” so o dosežku še pripovedovala dekleta, ki so tesne prijateljice tudi izven bazena.

Te poudarjajo, da jim je dosežek dal nov zagon za težko in trdo delo v bazenu. Znani pa so tudi novi cilji. Poleti četverica Triglavank napoveduje rekord tudi v 50-metrskem bazenu, eden od ciljev pa je tudi rekord na 4 x 50 m mešano.

Nazaj na Novice


Programi za otroke na Gibi Gibu

VESELE URICE PLAVANJA